Live Weather
Follow Us
En

8 λόγοι για να κάνεις slacklining..

8 λόγοι για να κάνεις slacklining..

1. Βελτιώνει την ισορροπία σου

Σκοπός του slacklining είναι η ισορροπία πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, είτε αυτό είναι μόνο μερικά μέτρα, είτε χιλιάδες μέτρα μακρύ. Η ισορροπία και η σταθερότητα είναι βασικές ικανότητες σε sports όπως το τρέξιμο, το ski, το stand-up paddle board και η αναρρίχηση. Πρέπει να ξέρεις να “διαβάζεις” το περιβάλλον γύρω σου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αναρρίχηση, όπου χρειάζεται να ισορροπείς πάνω στο βράχο και να ξέρεις που να τοποθετήσεις το σώμα σου.

2. Γυμνάζει τον κορμό σου

Το slacklining είναι η λύση αν δεν σου αρέσουν τα “καθίσματα” αλλά θέλεις να γυμνάσεις τον κορμό σου. Για να ισορροπείς πρέπει να χρησιμοποιείς τον κορμό σου –χρησιμοποιείς τους μυς στο σώμα σου για να κρατηθείς στο κέντρο και τα χέρια σου για να ισορροπήσεις. Όσο πιο δυνατοί είναι οι μύες στον κορμό σου, τόσο λιγότερο πρέπει να χρησιμοποιείς τα χέρια σου.

3. Βοηθάει στο διαλογισμό

Το περπάτημα πάνω στο σχοινί πολλές φορές περιγράφεται και σαν κινούμενος διαλογισμός, μιας και πρέπει να έχεις καθαρό μυαλό για να φτάσεις από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτό το βλέπουμε πιο πολύ στο longlining και στο highlining – την πιο έντονη εκδοχή του sport.

4. Μπορεί να αποτρέψει τους πόνους στη μέση

Από την πρώτη κιόλας φορά που θα κάνεις slacklining θα δυναμώσουν οι μύες της πλάτης σου – κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη αποφυγή οσφυαλγίας.

Ο τετράγωνος οσφυϊκός μυς είναι η κοινή αιτία για τους πόνους στη μέση, και η εκγύμνασή του μέσω του slackline βοηθάει στους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη. Οι μύες της σπονδυλικής στήλης ξεκινούν να δουλεύουν, ενώ οι γλουτοί κρατάνε τους γοφούς σου σταθερούς, βελτιώνοντας τη στάση του σώματός σου και μειώνοντας τις πιθανότητες για πόνους στην πλάτη.

5. Γυμνάζει και τα πόδια

Καθώς πιέζεις το σχοινί κάτω χρησιμοποιώντας τα πόδια σου, το slackline φαίνεται πιο σταθερό και σε βοηθάει να κρατάς την ισορροπία σου. Επίσης γυμνάζεις πολύ τους μυς στα πόδια σου -λυγίζεις συνεχώς τα γόνατά σου καθώς κινείσαι κατά μήκος της γραμμής και είναι σαν να κάνεις βαθιά καθίσματα- ειδικά αν ξεκινάς τώρα το sport και χρειάζεται λίγο καιρό το σώμα σου για να προσαρμοστεί.

6. Βοηθάει στην αποφυγή τραυματισμών

Το slacklining μπορεί επίσης να αποτρέψει τραυματισμούς. Η έρευνα δείχνει ότι βελτιώνει τη σταθερότητα στα γόνατα, κάτι που βοηθάει με τη σειρά του -προληπτικά- στην αποφυγή τραυματισμών.

7. Βοηθάει στην αποκατάσταση

Το slacklining δεν βοηθάει απλά στη γρήγορη φυσική αποκατάσταση, βοηθάει και στην ψυχολογία των αθλητών όταν τραυματίζονται. Ο Harry Cloudfoot αποφάσισε να κάνει slacklining μετά τον τραυματισμό που είχε το 2011. “Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, μετά βίας μπορούσα να τεντωθώ”, μας λέει. “Το slacklining ήταν μια πρόκληση – ξεκίνησα σιγά σιγά και μετά από λίγο καιρό μπορούσα να φτάσω με το χέρι μου τα δάχτυλα των ποδιών μου, να λυγίσω το σώμα μου προς τα μπροστά και να κάνω καθίσματα. Ήμουν καλύτερα ψυχολογικά γιατί μου έδωσε κάτι να κάνω, να έχω ένα κίνητρο. Σίγουρα με βοήθησε στην αποκατάστασή μου.”